България се е обявила за въвеждането на 15% глобален корпоративен данък

...
България се е обявила за въвеждането на 15% глобален корпоративен данък
Коментари Харесай

България е за 15% глобален корпоративен данък

България се е обявила за въвеждането на 15% световен корпоративен налог във всички страни членки на Европейски Съюз. Позицията на страната ни е била доказана на последния съвет на финансовите министри от Европейски Съюз - ЕКОФИН, който се организира на 18 януари. 

Проектът на инструкция, който е бил показан от Европейската комисия, предвижда нови правила за гарантиране на минимално дейно данъчно облагане съответно за огромни мултинационални групи предприятия и огромни напълно национални групи предприятия, опериращи на единния пазар, с годишни доходи в консолидирания финансов доклад над 750 млн. евро. Той планува в допълнение данъчно облагане на тези групи до несъмнено минимално равнище. Това съставлява в допълнение равнище на облагане към съществуващото корпоративното данъчно облагане в съответната страна и от него не произтичат директни отговорности за смяна на съществуващата в нея корпоративна данъчна ставка, разяснява  

" България приветства предлагането на Комисията за инструкция и поддържа подхванатия метод за въвеждане на Модела на правила на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по съгласуван метод на територията на всички страни - членки на Европейски Съюз. Вярваме че по този метод ще се реализира по-голямо сходство на разпоредбите с първичното законодателство на Европейски Съюз и това ще докара до по-голяма правна сигурност за лицата. Считаме, че новият интернационален модел за данъчно облагане на многонационалните компании съставлява голямо предизвикателство освен за Европейския съюз, само че и за целия свят и е належащо деликатно и дейно разглеждане на законодателното предложение ". Това гласи позиция, предпазена от страната ни по време на ЕКОФИН. 

В същото време обаче три страни от Европейски Съюз - Естония, Унгария и Полша, е допустимо да блокират повдигането на корпоративния налог за огромните мултинационални компании. Тяхната позиция е, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън няма да откри поддръжката на Конгреса и Съединените щати в последна сметка няма да усилят ставката, което ще постави Европа в неизгодно икономическо състояние. Протестите от Талин, Будапеща и Варшава съставляват съществено предизвикателство за опитите на Европейски Съюз да приложи разпоредбите в точния момент, защото данъчните съглашения на Европейски Съюз изискват единомислеща поддръжка, написа.

Договорката на равнище Организацията за икономическо сътрудничество и раз планува повдигането на на минималния световен корпоративен налог да се случи от 1 януари 2023 година. В България това включва дребен брой български групи и доста дъщерни сдружения и клонове на огромни задгранични корпорации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР